Tijd om te schilderen!

Staat u aan het begin van een grote schilderklus, maar weet u niet of het nu de juiste omstandigheden zijn? Wij hebben de tips!

Binnenschilderwerk

  • Temperatuur: U kunt het beste schilderen bij een temperatuur tussen de 10 en 20 graden celsius. Onder de 10 graden celsius droogt de verf minder snel. Een verwarming in het vertrek kan de droging bevorderen. Schildert u bij een temperatuur boven de 20 graden? Dan is de verwerking moeilijker en droogt de verft te snel, waardoor strepen kunnen ontstaan. 
  • Luchten: Houd tijdens het schilderen ramen gesloten om tocht te voorkomen. Zet ramen en deuren pas open nadat het schilderwerk klaar is. 
  • Luchtvochtigheid: Bij een te hoge luchtvochtigheid droogt watergedragen verf niet tot slecht. Zorg dat de kamer de juiste temperatuur heeft voordat u begint. Door de kamer van tevoren te verwarmen, daalt de luchtvochtigheid. 
  • Stof: Stof in een natte verflaag veroorzaakt irritatie en ergernissen. Stofzuig de ruimte voordat je begint met schilderen en doe niks dat stof kan veroorzaken tijdens of kort na het schilderen. Om er zeker van te zijn dat de ondergrond stofvrij is, kunt u met een droge stofdoek over de ondergrond gaan. 
  • Licht: Schildert u met oplosmiddelhoudende verf, zorg dan voor voldoende licht. Is er weinig licht in de ruimte, dan zal deze verf er langer over doen om te drogen. Schilder bij voorkeur niet in de avonduren. 

Buitenschilderwerk

  • Temperatuur: Gaat u buiten schilderen, houd dan een minimale temperatuur van 10 graden celsius aan. Wordt het koeler dan 5 graden, stel de schilderwerkzaamheden dan uit. Ook net nadat u heeft geschilderd mag de temperatuur niet koeler zijn dan 5 graden. Vanaf deze temperatuur droogt de verf niet meer. 
  • Zon: In de volle zon kunt u beter niet schilderen. U loopt dan kans op een streperig resultaat door de snelle droging van de verf. Achter de zon aanschilderen krijgt dan de voorkeur. Regent het of staat er veel wind of mist? Stel dan de werkzaamheden uit. Deze omstandigheden zijn niet goed voor het oppervlak en de verf.