62-tips-header.webp

DE JUISTE KWAST VOOR DE schilderKLUS

VRAAG GERUST OM ADVIES OP MAAT

Er zijn zoveel kwasten en elke kwast is weer geschikt voor een andere schildersklus. Om je op weg te helpen, laten wij je zien welke kwasten er zijn en welke kwast je het beste voor welke klus kan gebruiken.

Type kwast

 

Te gebruiken voor:

Platte kwast   Een platte kwast wordt gebruikt voor 'dunne' verf. Onder een dunne verf wordt een vernis of beits verstaan.
Ronde kwast   Een ronde kwast gebruik je meestal voor oplosmiddelhoudende verf. Bijvoorbeeld voor een polyurethan of alkydharsverf. 
Ronde kwast voor watergedragen lak   Gebruik je voor watergedragen lakken.
Platte kwast voor watergedragen lak   Gebruik je voor watergedragen beitsen en vernissen.
Radiator kwast   Een radiator kwast kan dankzij de gebogen kop eenvoudiger bij lastig te bereiken plekken, zoals de achter- of binnenzijde van de radiator.
Decoratieve kwast   Deze kwast wordt gebruikt voor het aanbrengen van decoratieve verf. 
Blokkwast   Een blokkwast wordt gebruikt voor het schilderen van grote oppervlaktes binnen en buiten, voor ruwe ondergronden en voor decoratieve technieken.


Tip! Heb je een nieuwe kwast? Voorkom losse haren in het schilderwerk! Er bestaan twee manieren om losse haren te voorkomen. De eerste tip is om de kwast over schuurpapier heen te halen en daarna de kwast tussen de handen te rollen. Losse haartjes vliegen er dan als het ware uit. 

De andere tip is door de kwast in verf onder te dompelen en de kwast daarna rechtop te houden. De verf druipt daarmee in de kwast waardoor losse haartjes worden vastgezet.