62-tips-header.webp

SCHUREN EN KORRELGROOTTES: HOE ZIT DAT?

VRAAG GERUST OM ADVIES OP MAAT

Schuren, normaal gesproken een bezigheid waar de meeste mensen niet voor de lol aan zullen beginnen. Helaas is het opschuren van de ondergrond voordat je gaat schilderen wel heel erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de verf beter hecht en je een beter eindresultaat zult behalen. Wanneer je de ondergrond niet of te weinig schuurt, zal het oppervlak te glad zijn voor met name lakverf. De verf zal dan niet blijven pakken en naar beneden gaan zakken. Dit wordt ook wel een ‘zakker’ of ‘druiper’ genoemd, en dit willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

Reinigen van de ondergrond

Maar voordat je overgaat op schuren is het belangrijk dat de ondergrond eerst goed ontvet zal gaan worden. In de loop der tijd is er namelijk een opeenhoping aan vet-resten ontstaan op oppervlakten. Dan kun je denken aan resten als roet uit het regenwater wat erop gevallen is. Wanneer je de ondergrond niet reinigt, zul je het vuil in de ondergrond schuren waardoor er krassen ontstaan. En dat willen we natuurlijk voorkomen! Na het ontvetten nog even goed afspoelen met schoon water en we kunnen aan de slag met schuren.

welk schuurpapier heb je nodig?

Soorten schuurpapier

Schuurpapier bevat een laag met slijpmateriaal die de kwaliteit en de levensduur van het schuren bepaalt. Het slijpmateriaal bestaat uit verschillende soorten korrelgroottes die worden aangeduid met een cijfer. Je kunt hierbij aanhouden: Hoe hoger het getal is, des te fijner het schuurpapier. Soms wordt voor de korrelgrootte ook een P. gebruikt, dus bijvoorbeeld P120 of P180. Bij schuren is het belangrijk dat je altijd van grof naar fijn werkt.

Voor de juiste korrelgrootte van het schuurpapier kun je het volgende schema gebruiken:

Stap tijdens het schilderen Soort schuurpapier en korrel
  • Wegschuren van slechte of bladderende verflaag
  • Schuren van ruw of verweerd hout
  • Droog schuurpapier, korrel nr. 40, 60 of 80
  • Onbewerkte ondergrond en hoeken gladder maken
  • Droog schuurpapier, korrel nr. 100 of 120
  • Schuren na het aanbrengen van de grondlaag
  • Schuren van bestaande, goede verflagen
  • Droog schuurpapier, korrel nr. 150 of 180
  • Laatste schuurbeurt voor de laatste aflaklaag
  • Nat of droogschuurpapier, korrel nr. 220 of 240

 

Door dit schema qua volgorde zorgvuldig aan te houden zal de verf hierna eenvoudiger hechten en zal het schilderen veel beter verlopen. Ook op zoek naar tips voor het schilderen? Deze vind je op de pagina Schilderen doe je zo!